Kaakfysiotherapie

Wat is kaak fysiotherapie?

Kaak fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Zoals de naam al doet vermoeden richt de therapie zich op kaakgewrichten en het hoofd-, nek- en halsgebied. Een heel specifiek gebied van het lichaam.

Gewrichtsproblemen aan de kaak kunnen leiden tot knappende of krakende kaken, een beperkte mondopening, een slecht sluitende mond, een pijnlijk en/of stijf gevoel in de kaken en problemen met eten, kauwen of praten.

Minder bekend is dat ook hoofdpijnklachten, oorpijn, nekklachten, slikklachten, duizeligheid of oorsuizen hun oorzaak kunnen hebben in het kaakgebied.

Wat is de rol van manuele therapie bij kaak gerelateerde klachten?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. In de volksmond wordt dit ook wel “kraken” genoemd.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en/of een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en gerichte oefeningen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij/zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door de gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij/zij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren/bewegen beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Voorbeelden van klachten:
– Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
– Duizeligheid bij het bewegen van de nek
– Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten                                                                                                                                                                                           – Oorsuizen (tinitus)                                                                                                                                                                                                                                                                                – Slikklachten

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling. U heeft geen verwijzing nodig om een afspraak te maken.

Onze kaakfysiotherapeut / manueel therapeut is:
Henk Ham